Pentru a evita supraîncărcarea rețelei, PSE a decis să deconecteze temporar din sistemul energetic național toate capacitățile solare și eoliene. Este o decizie fără precedent; cealaltă alertă energetică declarată de Polonia a avut în loc septembrie, din cauza unui deficit de energie în rețea.

Vremea însorită din week-end, combinată cu un val de investiții în producția de energie solară în ultimii ani, a dus la această situație, scrie Notes from Poland. Atât experții, cât și oficialii, au tras semnale de alarmă privind faptul că rețeaua va ajunge să fie supraîncărcată și că astfel de situații ar putea deveni tot mai dese în viitor.

Combinația dintre vremea însorită și vântul puternic a făcut ca regenerabilele – în principal fotovoltaicele - să ajungă la 2/3 din necesarul de energie al Poloniei. Problema este că, în mod normal, cea mai mare parte din producția de electritate a țării era asigurată de centrale pe cărbune, care sunt dificil de închis temporar pentru a asigura echilibrarea rețelei. Nici măcar exportând energie în Germania, Slovacia sau Suedia nu s-a putut rezolva problema acestui excedent generat de fotovoltaice și eoliene.

Ce înseamnă echilibrarea sistemului energetic

Problema ține de echilibrarea rețelei de energie, procesul prin care producția de energie la orice moment acoperă consumul. Pare că nu ar fi ceva complicat, dar dificultatea din vine faptul că energia este dificil și costisitor de stocat.

Rolul tot mai mare al regenerabilelor introduce un element de impredictibilitate: de pildă, uneori există energie în exces, din cauză că bat soarele sau vântul, iar sistemul nu are nevoie de ea, deoarece nu există cerere. Așa s-a întâmplat în week-end în Polonia.

Și Ungaria risca să se confrunte cu probleme de echilibrare a rețelei - anul trecut se ajunsese de 10.000 de cereri de la prosumatori pe lună – iar autoritățile au decis să oprească racordarea la rețea și să o reia doar când primesc fonduri europene pentru modernizarea sistemului energetic. Polonia, care a avut cel mai rapid ritm de creștere al capacităților de energie solară din Europa, a depășit 1,2 milioane de prosumatori.

De ce este important pentru România

Situația Poloniei, care vrea ca până în 2040 să ajungă la o pondere de 51% a regenerabilelor în mixul energetic, dar nu are un sistem energetic care să facă față volatilității induse de această situație, s-ar putea repeta și în România. Momentan, la noi puterea instalată în capacități eoliene este totuși mai mare decât cea în capacități solare, iar în clipa de față excedentul a fost exportat fără probleme.

Dar rețeaua din România este, în general, la nivelul anilor ‘80. Cu toate acestea, autoritățile de la București vor un aport cât mai mare al regenerabilelor. Se proiectează circa 1 GW de putere suplimentară doar din fotovoltaice în fiecare an, iar anul acesta am putea ajunge la 150.000 de prosumatori, de la 300 câți erau în 2019.

La ora actuală, discuțiile din piață despre proiecte solare merg de la 18 GW – cât toată puterea instalată acum în România - până la aproape 30 GW. Însă, chiar și Strategia energetică 2022-2030 evaluează potenţialul tehnic solar al României la nivelul a numai 19,35 GW. Iar din aceștia, aproximativ 18,05 GW ar putea constitui ”o opțiune economică de investit, în scenariul cu costuri minime”, conform documentului oficial.

Strategie și stocare

Este nevoie de o strategie mai clară, explicaîn cadrul conferinței Energy R/Evolution, Mirel Jarnea, Utility Sales Director Romania LONGi și expert în tehnologii sustenabile . ”E nevoie să știm de unde pornim și unde ne oprim. Astăzi nu avem acest unde ne oprim. Tot sperăm să investim, poate vor fi 40, 25,10 GW de energie solară, dar nimeni nu poate să spună astăzi dacă acești 10 GW peste zece ani sunt suficienți. Sunt mulți, sunt puțini,? Trebuie să ne și oprim, nu putem să umplem toată țara de fotovoltaic și pe urmă să nu avem ce să facem cu toată această energie.”

O soluție ar putea fi impunerea stocării de energie pentru producătorii din surse regenerabile, inclusiv prosumatori. Transelectrica și-ar dori acest lucru, dar acum mingea este în terenul ANRE. Ar mai putea dura ani buni, iar o variantă ar fi cea în care dezvoltatorii ar primi stimulente fiscale dacă investesc în stocarea energiei, afirma recent Bogdan Toncescu, membru al directoratului Transelectrica și fost CEO al companiei.

Sursa foto: Pexels