Legea, adoptată după controverse între liberalii și verzii din coaliția de guvernare din Germania, prevede că toate sistemele de încălzire instalate după 1 ianuarie, indiferent că e vorba de clădiri noi sau vechi, trebuie să fie bazate în proporție de 65% pe energii regenerabile. Vor exista excepții pentru gospodăriile cu venituri mici.

Scopul legii, scrie Financial Times, este reducerea dependenței țării de combustibili fosili și să accelereze tranziția la pompe de căldură, panouri solare sau chiar sisteme pe hidrogen. Guvernul de la Berlin își propune să ajungă în 2045 la neutralitate privind emisiile de carbon.

Potrivit Zeit, dacă vechile sisteme de încălzire se strică după 1 ianuarie va exista o perioadă de tranziție de 2 ani. Legea nu li se aplică proprietarilor peste 80 de ani. Nu trebuie înlocuite sistemele de încălzire mai noi de 30 de ani dacă nu au probleme.

Alte state europene – printre care Franța, Danemarca, Țările de Jos - au introdus deja legi în acest sens. La noi, ministrul Mediului preconiza ca de la începutul anului 2022, centralele individuale de apartament să mai fie permise în blocurile noi. Nu se punea însă problema interzicerii în clădirile unde deja există astfel de sisteme de încălzire. Chiar și așa, măsura nu a fost introdusă nici până azi.

În România sunt aproximativ 3 milioane de centrale termice, iar la nivelul întregii Uniuni Europene, în jur de 65 de milioane. Pe de altă parte, la noi jumătate dintre gospodării se încălzesc cu lemne de foc.

Sursa foto: Unsplash