Cum se vede sectorul energiei regenerabile din România din perspectiva celui mai mare producător de panouri solare din lume? ”Se vede bine, altfel nu mă angajau”, glumește Mirel Jarnea. O dovadă este faptul că LONGi este prima companie de această anvergură care și-a ales un reprezentant nu numai pentru România, ci și pentru fiecare dintre țările din zonă.

Costuri mai bune ca în alte țări

Piața de fotovoltaice din România este extrem de apetisantă, afirmă Mirel Jarnea, iar impedimente legate de legislație pot exista în orice țară. De pildă, un termen de un an pentru punerea în funcțiune a unei centrale fotovoltaice în Spania sau în Germania este de neconceput.

De asemenea, încă avem costuri destul de bune de construcție și costuri extrem de avantajoase pentru achiziția proiectelor ”ready-to-build”, spune Mirel Jarnea. O comparație cu Spania, care are 2.000 de ore de însorire – față de 1.250-1400 la noi: în România un ”ready-to-build”, cu tot cu ATR, ajunge la 180.000-200.000 euro/MW, în vreme ce în Spania este cel puțin 300-350.000 euro/MW. ”Prețurile nu că sunt bune, asta decid investitorii, sunt corecte comparativ cu ceea ce oferă țara noastră ca grad de însorire.”

Prețurile echipamentelor au scăzut și ele destul de mult și nu mai vedem salturi mari, ca în trecut. Iar costurile de forța de muncă sunt foarte avantajoase în România, explică Mirel Jarnea, dovadă și faptul că majoritatea oamenilor care astăzi construiesc fotovoltaice la noi s-au întors din alte țări, unde au lucrat în ultimii ani.

De ce PNRR a redus ritmul proiectelor fotovoltaice

”România este încă destul de permisivă”, afirmă reprezentantul LONGi. Chiar și pentru bariere cum ar fi limita de 50 de hectare impusă proiectelor fotovoltaice din extravilan s-au găsit moduri de a fi ”ocolite”.

Amortizarea este însă mai lentă la ora actuală, recunoaște el. Cineva care a investit într-o centrală fotovoltaică acum 2 ani practic și-a amortizat investiția, pentru că a prins vârfurile de prețuri. Acum, deoarece prețurile energiei au început să se stabilizeze, amortizarea este mai lentă, iar aici PNRR a avut un efect nedorit la nivel de rapiditate a implementării. ”Cumva, dacă ne mișcam mai repede, erau mult mai multe șanse de a amortiza mai rapid”, spune Mirel Jarnea.

De ce e tot mai necesară stocarea

Reprezentantul LONGi avertizează însă și asupra faptului că stocarea ar putea deveni obligatorie în viitor, așa cum se discută deja în mediile oficiale, în condițiile în care fotovoltaicele nu produc la orele de vârf, adică seara. ”Nu putem să umplem toată țara de fotovoltaic și pe urmă să nu avem ce să facem cu toată această energie.”

Dar, conchide Mirel Jarnea, perspectivele sunt foarte bune, investițiile au început să se miște, contractele se mișcă,.”Am nimerit într-un moment extrem de bun, din punct de vedere al fotovoltaicelor piața se duce către o maturitate pe care ne-o dorim foarte mult.”

Evenimentul Energy R/Evolution este susținut de CEZ, ACUE, ENSYS, LONGi și Parapet în calitate de parteneri, și are, la categoria mobility partner, compania Autonom, iar în categoria supported by regăsim IMOD flowers.

Sursa foto: wall-street.ro