”Cred că deseori nu înțelegem cât de mult pierdem atunci când pleacă oameni valoroși din companii și cât demult depind companiile de angajații buni”, spune Robert Sroka, ESG Director în cadrul Abris Capital Partners, fond independent de top de private equity, care se concentrează pe oportunități mid-market în țările din Europa Centrală, cu un capital de investiții de aproximativ 1,3 miliarde de euro.

Șomaj scăzut și decalaj între generații

Chiar dacă procesele companiei sunt bune sau produsele sunt excepționale, cineva trebuie să și vândă acele produse. De asemenea, pe partea operațională este un mare deficit, afirmă el. Practic, la ora actuală, pe lângă alte crize, suntem într-o criză în termeni de oameni.

”Rata șomajului este foarte jos. Înainte erau foarte multe talente pe piață, acum este exact opusul. De asemenea, avem un decalaj între generații, în termeni de abilități tehnice și nu numai. Lumea se schimbă foarte rapid, iar generațiile mai vârstnice deseori nu le înțeleg pe cele mai tinere, nu știu cum să comunice cu ele, cum să le folosească talentul și potențialul. Și reciproc, nici generațiile tinere nu au, deseori, idee cum să folosească angajații mai vârstnici. Or e foarte important să existe o cooperare între generații”, spune Robert Sroka.

Mai concret, rata șomajului în UE, care era din două cifre în deceniul trecut, a scăzut rapid înaintea pandemiei. Apoi a cunoscut o creștere temporară odată ce au început lockdown-urile, dar a scăzut rapid de la jumătatea lui 2022 iar anul acesta a ajuns aproape de 6% la nivelul întregii Uniuni.

Cei mai mulți angajați pleacă din cauza managerilor

Trebuie să ne uităm cu mai multă atenție la manageri, spune Robert Sroka, să fie empatici și să aibă ”soft skills” - deoarece oamenii pleacă în general din companii din cauza managerilor sau a culturii organizației respective.

Cei mai buni angajați de pe piața forței de muncă sunt liberi, au libertate deplină de alegere.

Robert Sroka, ESG Director Abris

Ca urmare, spune reprezentantul Abris, ”dacă vrem să păstrăm doar angajații slabi, nu investim în diversitate, echitate, inclusivitate, cultura organizațională și soft skills. Dar dacă vrem să atragem și să păstrăm talente, trebuie să fim atenți la diversitate, care este o investiție crucială în actualul context al pieței forței de muncă.”

Un angajat nou își atinge potențialul în companie abia după 7 luni, spune Robert Sroka. Practic, în primele trei luni, lucrează la 30% din capacitate. Ca urmare, atunci când angajații pleacă nu pierzi doar talente, ci și timpul și investiția în înlocuirea lor.

Dar, avertizează Robert Sroka, ”diversitatea, echitatea, incluziunea trebuie să fie bazate pe date științifice. Trebuie analizat, de pildă, decalajul salarial între femei și bărbați, trebuie analizat de ce angajații pleacă din companie și ce angajați pleacă. Deci e o abordare mai degrabă științifică, dar este clar că business-urile au nevoie de așa ceva acum și este o investiție în viitorul organizației”.

Sursa foto: Unsplash