Anunțul a fost făcut de Guvernul României, în urma unei întâlniri între premierul Nicolae Ciucă și reprezentanții AE Solar. Conform comunicatului oficial, în faza inițială, acest proiect mai amplu va avea o capacitate de 2 GW. Lafinalizarea integrării complete a fluxurilor de producție în România, proiectul va atinge 10 GW, ceea ce reprezintă o treime din necesarul european. Reprezentanții companiei au confirmat că vor operaționaliza prima fază în acest an.

La nivelul Guvernului, vor fi analizate resursele care pot fi asigurate prin finanțări europene sau de la bugetul de stat, pentru a sprijini realizarea proiectului.

În privința modalităților de a susține dezvoltarea aplicabilității investiției de amploare, vor fi implicați specialiști din cadrul Rețelei Universităților de la Marea Neagră, care vor putea coopera prin intermediul unui parc științific complementar facilităților de producție, afirmă Guvernul.

“Această investiție va plasa România în centrul producției europene de panouri solare, contribuind substanțial nu doar la independența energetică, dar și la protejarea mediului, prin folosirea energiei regenerabile, curate, pentru producerea de electricitate. Guvernul răspunde, astfel, nu doar unei cerințe asumate la nivel european, dar și nevoii resimțite de cetățeni și companiile private de a accesa soluții ieftine și prietenoase cu mediul pentru a avea energie”, a declarat prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă.

Cine sunt germanii care vor să producă panouri solare în România

AE Solar este o companie din Germania care produce panouri solare TIER 1 (cea mai bună calitate, în principal din perspectiva garanției). Este prezentă în aproximativ 100 de țări și are fabrici în Europa și China.

În acest moment, capacitatea sa este de 1,7 GW, deci proiectul din România ar însemna mai mult decât o dublare.

La întâlnirea cu Guvernul României a participat chiar CEO-ul și fondatorul AE Solar, Alexander Maier.

Sursa foto: Facebook / AE Solar