Firmele ale căror afaceri sunt afectate de pandemia cu noul coronavirus (COVID-19) vor putea să se împrumute cu o dobândă zero și să accese mai ușor imprumuturi având în vedere că acestea vor fi garantate de stat. Citiți în continuare care sunt cele mai importante prevederi ale OUG 29/2020.

Facilitățile vor fi posibile ca urmare a publicării în Monitorul Oficial a Ordonanței de Urgență 29/2020 (Ordonanța poate fi accesată la acest LINK), care a avut loc sâmbătă 21 martie. Pentru a beneficia de facilități, firmele vor avea nevoie de un atestat care să certifice faptul că pandemia coronavirus a avut un impact economic asupra lor. La ora publicării acestei știri, Guvernul nu a făcut publice normele de aplicare ale OUG, iar în Ordonanță nu există detalii suplimentare cu privire la obținerea atestatului.

"Ordonanța de față poate rezolva o parte dintre problemele apărute în această perioadă, însă vor fi foarte importante criteriile de eligibilitate stabilite de autorități și complexitatea fluxului de aprobare a garanțiilor. Suntem în legătură cu autoritățile competente, respectiv FNGCIMM, cu privire la aplicarea acestei ordonanțe pentru IMM-uri. La acest moment, înțelegem că se lucrează la un program IMM Invest și a căror norme metodologice și modalități de lucru urmează să fie publicate și comunicate la momentul aprobării lor. Suntem interesați de acest act normativ, bună parte dintre clienții noștri sunt din zona antreprenorială și știm că au nevoie de sprijin acum", au declarat reprezentanții Patria Bank.

Banca a decis recent restructurarea creditelor, amânarea la plată și reeșalonarea acolo unde este justificată măsura prin reducerea activității companiilor finanțate. În agricultură, zonă pe care se concentrează o bună parte din clienții Patria Bank, creditarea decurge aproape la parametrii normali, adaugă reprezentanții băncii.

"Mediul de afaceri încearcă să se salveze, văzând în posibilitatea de a accesa finanțări pentru capital de lucru și investiții colacul de salvare. Deja avem mai mult de 7 solicitări de la clienții noștri pentru finanțări. Cu diligența care ne caracterizează am sunat băncile să-i întrebăm când putem depune dosarul. Cu tristețe vă spun că nici o bancă nu a primit până în acest moment vreo procedură. Majoritatea vor încerca să adapteze produsele deja existente pentru acest tip de finanțări", a declarat Marcel Vulpoi, general manager al firmei de contabilitate și consultanță Vulpoi & Toader Management.

Ce credite sunt garantate de stat prin OUG 29/2020

Firmele care au nevoie de bani pentru investitii vor putea să contracteze credite de până la 10 mil. lei, acestea urmând să fie garantate în proporție de 80% de către statul român.

Firmele care vor credite pentru capitalul de lucru vor putea accesa credite garantate de până la 5 mil. lei.

“Valoarea maximă a creditelor/liniilor de credit pentru finanțarea capitalului de lucru acordate unui beneficiar nu poate depăși media cheltuielilor aferente capitalului de lucru din ultimii 2 ani fiscali, în limita a 5.000.000 lei”, se menționează în textul legii.

Citiți și Ce măsuri de susținere a mediului de afaceri adoptă alte țări din Europa

În cazul firmelor micro, garanția statului va reprezenta 90% din credit, iar valoarea maximă a creditului este de 500.000 lei.

In cazul firmelor mici, garanția statului va reprezenta de asemenea 90% din credit, insă valoarea maximă a creditului urcă la 1 mil. lei.

După părerea mea, va fi nevoie de cel puțin două-trei săptămâni până când se stabilește fluxul de documente și procedura de lucru între companii, bănci și fondul de garantare. Ulterior, alte două-trei săptămâni până la acordarea efectivă a creditelor. Deci dragi companii, să sperăm la o lună.

Marcel Vulpoi

Ministerul Finanțelor Publice va subvenționa 100% din dobânzile pentru creditele ce urmează a fi garantate, atât pentru microintreprinderi, cât și pentru întreprinderi mici și mijlocii. Dobânda va fi subvenționată de la momentul acordării creditului până la data de 31 martie 2021.

Firmele vor continua să plătească dobândă zero și în perioada 2021 – 2022, în cazul în care Comisia Națională de Strategie și Prognoză va anticipa o creșterea economică a României mai mică în acești ani decât în 2020.

În document se precizează că obligațiile fiscale restante și alte creanțe bugetare se vor achita din creditul/linia de credit pentru capitalul de lucru acordate în cadrul programului.

Alte facilități introduse prin OUG 29/2020

Pe durata stării de urgență, IMM-urile care și-au întrerupt total sau parțial activitatea în urma măsurilor luate de autorități pentru combaterea epidemiei de coronavirus COVID-19 vor beneficia de amânarea plății serviciilor de utilități - electricitate, gaze, apă, servicii telefonice și de internet - precum și de amânarea chiriei pentru sediul social și sedii secundare.

De aceste facilități beneficiază și federațiile sportive, avocații, notarii publici, executorii judecătorești, medicii de familie și stomatologii afectați de măsurile de prevenție.

O altă prevedere a OUG 29/2020 este amânarea termenului de depunere a declarației de beneficiar real al firmelor, conform legii contra spălării banilor. Termenul se prelungește cu trei luni de la data încetării stării de urgență.

Nu în ultimul rând, Ordonanța prevede că nu se va calcula și nu se vor datora dobânzi și penalități de întârziere pentru obligațiile fiscale scadente începând cu data intrării în vigoare a ordonanțe de urgență și neachitate până la 30 de zile după încetarea stării de urgență

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri