Unde s-au dus, unde-au apus anii de sus ai leadershipului și entrepreneurshipului? Până mai acum două săptămâni nu puteai să mai deschizi o publicație electronică sau un Linkedin fără să mai dai de un guru care să ne învețe despre ce trebuie să faci ca leader și cum a ajuns mare antreprenor. Toți “creatorii” de leaderi și antreprenori au fost afectați grav de coronavirus. Toți cei care până mai ieri ne explicau lucruri și ne învățau cum să devenim impecabili s-au îngropat brusc în tranșee cu tot cu raniță și lopațică.

Am căutat aseară pe Google “leadership” în ultima săptămână să mai iau niște lumină privitor la ce s-ar putea face în aceste vremuri complicate și guess what? Nimic. Zero. Cred că de fapt este cum spunea poetul:

E ușor a scrie versuri,
Când nimic nu ai a spune,
Înșirând cuvinte goale
Ce din coadă au să sune.”

Același lucru l-aș spune și despre managerii patriei, cei care până acum o săptămână ne explicau cum au creat lucruri, cum au construit imperii de la zero, ce strategii manageriale extraordinare au aplicat pentru ca astăzi să transmită mesaje din ce în ce mai patetice și să se uite cum se uita Bambi în râu la Guvern. Ce mesaje pentru angajați? Ce strategie de ieșire din criză? Ce comunicare cu partenerii de afaceri? Ce idei de adaptare la situația nou creată? Patetismul e soluția.

În lipsa sfaturilor mesianice de la cei care le-au dat până mai ieri am încercat să identific o serie de lucruri pe care să le aveți în vedere pentru a supraviețui acestei situații nou create.

  1. Cash-flowul

Trăim perioada în care Bilanțul și Contul de Profit și Pierdere au devenit documente mai puțin importante. În următoarele trei luni cel puțin cash is king. Analizați foarte bine resursele financiare pe care le aveți la dispoziție și luați toate măsurile pentru a vă drămui aceste resurse astfel încât să asigurați continuitatea afacerii. Întocmiți un cash flow previzionat în care să treceți toate potențialele încasări si plăți și aveți grijă la sfârșitul celor trei luni să dea cu plus. Cum facem asta:

  1. Top 10 cheltuieli

Uitați-vă și vedeți care sunt cele mai mari 10 cheltuieli ale anului precedent. Vedeți dacă există modalități de amânare sau reducere ale acestora. În mod normal în top 10 cheltuieli ar trebui să găsim:

  1. Plata salariilor – În situația în care nu vă puteți permite să acoperiți salariile din fondurile disponibile, prin ultimele acte normative aveți posibilitatea introducerii angajaților în șomaj tehnic. Aceasta înseamnă că această cheltuială, cel puțin teoretic, o puteți evita. Din punctul meu de vedere șomajul tehnic ar trebui să fie ultima soluție. Dacă puteți acoperi salariul la nivelul la care acesta se află în prezent puteți să fiți siguri că v-ați asigurat o mulțime de oameni loiali care nu vor uita niciodată că deși ați fi putut alege calea mai ușoară nu ați ales-o. Pentru EI.

  2. Plata chiriei – În aceste condiții de criză marea majoritate a investitorilor în real estate sunt deschiși la discuții. Toți înțeleg sau ar trebui să înțeleagă faptul că sunt vremuri complicate și să încerce să găsească o soluție pentru a continua colaborarea și după criză. Sunt cel puțin trei modalități de negociere și ajungerea la un numitor comun astfel încât această cheltuială să nu vă impacteze semnificativ cash-flowul;

  3. Plata utilităților – în mod normal, acestea ar trebui să fie la un nivel minim sau foarte scăzut dacă ați încetat activitatea. În orice caz, sperăm că și furnizorii de utilități vor căuta soluții pentru eșalonări și amânări la plată tocmai pentru a ieși cu toții din această situație;

  4. Plata impozitelor și taxelor – Termenul de plată a acestor impozite și taxe se va amâna cel mai probabil cu o perioadă de minim două luni. Deci nici aici nu pare să fie o problemă. Ba mai mult, această amânare se poate transforma și într-o sursă bună de finanțare pentru plățile care nu pot fi amânate;

  5. Plata furnizorilor strategici – Trebuie să vă gândiți că problemele pe care le aveți dumneavoastră le au și furnizorii dumneavoastră. Aveți două variante: fie ardeți pădurile și otrăviți fântânile blocând toate plățile, fie deveniți transparenți cu furnizorii dumneavoastră și încercați să găsiți soluții de mijloc. Nu uitați însă: criza va trece. Poate se vor ierta lucruri, dar nu se vor uita!

  1. Venituri

Aveți varianta ca fie să vă uitați ca ciobănașul mioritic la sursele de venit care v-au dispărut sau s-au împuținat, fie să încercați să găsiți soluții și/sau să vă reinventați. Am văzut de exemplu și mi-a plăcut un restaurant care vindea fructe de mare și s-a transformat în pescărie. Bravo! Businessuri tradiționale de comerț au început vânzările online. Felicitări! Păcat că nu ați început înainte, dar tot e bine că încercăm să ne adaptăm. Cuvântul cheie în antreprenoriat este inovația!! Dacă tot stăm propun ca în loc să ne plângem de milă să încercăm să găsim soluții alternative. Asta așteaptă oamenii de la dumneavoastră, dragi antreprenori: SOLUȚII!!! Nu să plângeți cot la cot cu ei.

  1. Ajutor de la stat

În situația în care indiferent cum ați învârtit cifrele de la punctul 2 și 3 de mai sus tot dă cu minus, atunci mai există și posibilitatea finanțării capitalului de lucru cu dobânda subvenționată, deci practic fără dobândă. Atenție însă, denumirea este capital de lucru nu capital de stat degeaba. Asigurați-vă că veți finanța doar activități care pot genera și încasări cel puțin pe măsură. Nu luați finanțări doar pentru a acoperi pierderi. Nu faceți decât să vă îngropați și mai tare.

În final, dragi antreprenori, doream să vă spun că toți ochii sunt pe dumneavoastră. Rămâneți pozitivi și transmiteți oamenilor acest lucru. Spuneți-le oamenilor adevărul despre situația existentă și aliniați-vă așteptările dumneavoastră, ale angajaților dumneavoastră cu realitatea înconjurătoare. Făceți-vă un plan clar, stați calmi și CONDUCEȚI!

Mult succes și nu uitați: Tough times don’t last! Tough people do!

Sursa foto: pixabay.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri