O criză financiară și economică pare inevitabilă, însă severitatea acesteia va depinde de susținerea decidenților politici acordată mediului de business și, implicit, de elanul antreprenorilor de a continua să opereze afacerile pe care le au, nu să se retragă în case și să aștepte banii statului, apreciază Horațiu Didea, managing partner Workspace Studio, companie specializată în soluții de amenajări de interior și mobilier pentru birouri.

"Vom avea o recesiune brutală, la nivel global, pentru că mai ales în Europa și Statele Unite, măsurile luate de către decidenții politici au fost practic pentru prelungirea epidemiei și reducerea numărului de decese. Dar,asta înseamnă că și economia va suferi în mod direct și va fi în mod prelungit afectată. Estimez că bursa americană care a scăzut deja cu 30%, o să scadă sub 50% și că va fi recesiune foarte rea", spune Horațiu Didea (foto).

Ca urmare, în opinia sa, firmele care nu sunt bine capitalizate și nu sunt flexibile vor avea de suferit. De aceea, "este foarte important că toată lumea, oricât de mică este afacerea ta, să funcționeze în continuare, nu să te retragi în casă și să aștepți banii statului, pentru că și aceia tot de la alte business-uri sunt. Asta nu înțeleg oamenii. Și împrumuturile de la FMI vor trebui plătite la un moment dat".

Antreprenorul salută măsurile recente luate de Guvern pentru susținerea companiilor și angajaților acestora, inclusiv cea legată de plata șomajului tehnic de către stat în proporție de 75% din salariul brut.

"Eu sunt ferm convins că business-urile trebuie să meargă înainte orice ar fi. Chiar dacă unii oameni se vor îmbolnăvi, te poți folosi de șomajul tehnic. Nu trebuie să îi trimiți sănătoși acasă și să le plătești 25% șomaj tehnic, ci pot să muncească trei zile pe săptămâna sau două, deorece continuitatea afacerilor este esențială, astfel încât economia să își păstreze cât de cât o traiectorie pozitivă. Altfel, peste 3 luni de zile va fi îngrozitor pentru toată lumea", a adăugat Horațiu Didea.

El a adus ca argument chiar o declarație recentă a președintelui României, Klaus Iohannis care arată faptul că "este important să mergem la serviciu, acolo unde muncă nu se poate face de la domiciliu, și acolo unde este obligatoriu să mergem trebuie să avem grijă, nu dăm mâna, nu ne îmbrățișăm, stăm la o distanță rezonabilă, un metru, doi metri unii de alții, atunci când vorbim sau când muncim împreună".

În opinia sa, "dacă foarte mulți angajați vor ajunge în șomaj tehnic și multe business-uri se opresc vom intra într-o spirală negativă pentru toate celelalte firme din lanțul de afaceri. Dacă nu producem nimic, nu vom avea cu ce să ne acoperim cheltuielile și nu putem să ne așteptăm de la nimic bun de la restul Europei, pentru că și ei s-au dus în cap mai rău decât noi", conchide antreprenorul.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri