Retailul non-alimentar este una dintre cele mai afectate industrii de criza COVID-19. Mai mulți retaileri din România cer închiderea mall-urilor și măsuri de sprijin după ce vânzările au scăzut cu până la 90% în ultimele zile și se tem că nu vor putea plăti salariile angajațiilor.

Adrian Câzu, șeful Benvenuti, spune că în ultimele 10-12 zile vânzările au scăzut galopant cu 50-90% față de perioada similară a anului trecut în cele 56 de magazine.

"Vârful a fost sâmbătă, când am avut magazine cu vânzare ZERO. În momentul de față ne punem problema dacă vom putea plăti salariile, avem peste 500 de angajați. Nu se pune problema altor plăți", spune Câzu.

"Mall-urile ar trebui să ia decizia radicală de a le închide, asta ar fi o decizie radicală, dar rațională, nu să aștepte o decizie de la autorități, în acest sens. Credem că închiderea mall-urilor este o dovadă de responsabilitate, deci ne așteptăm că această decizie să fie luată urgent, pentru protecția clienților cât și a angajaților noștri. Austria, Polonia, Republica Moldova au luat această decizie", consideră managerul Benvenuti.

De asemenea, mall-urile trebuie să scutească toți chiriașii de plata chiriei și a altor chetluieli, pentru o perioadă de câteva luni. În caz contrar, nu vor mai avea cu cine sa le redeschidă.

- Adrin Câzu, Benvenutti-

Inclusiv ziua de duminică a fost extrem de slabă din perspectiva vânzărilor, susține Adrian Câzu. Mall-urile sunt practic goale, iar singurele zone unde mai există trafic sunt hypermarketurile și farmaciile. Nici în online vânzările Benvenuti nu au crescut, pentru că lumea este panicată și cumpără doar alimente și produse farmaceutice, mai spune Câzu.

Ce măsuri de sprijin ar cere șeful Benvenuti de la autorități în acest context?

Adrian Câzu spune că autoritățile ar trebui să se inspire din modelul Germaniei, care a anunțat că va sprijini sectorul privat, indiferent de costuri și a alocat, în prima fază, 500 miliarde euro în acest sens.

"Statul, dar și băncile trebuie să pună la dispoziție urgent pachete financiare către retaileri sau, în general, către companii, pentru a le ajuta să treacă peste acestă perioadă. Adică scutiri complete de taxe și impozite, amânari plăți TVA, decontarea integrală a salariilor pentru câteva luni etc. Toate astea pentru a păstra economia funcțională, pentru a păstra locurile de muncă, dupa încheierea crizei. Dar măsurile trebuie luate acum, nu peste o săptămână sau o lună", spune Câzu.

Potrivit managerului Benvenuti, în această situație se regăsesc mai mulți retaileri, iar cererea de a se închide mall-urile este susținută si de companii precum Il Passo, Bata, Nissa, Kitchen Shop, Peeraj Group, London Tailors, Cărturești și Calif. Redăm mai jos punctul lor de vedere:

“Austria, Polonia, Republica Moldova, Italia, precum și alte țări au luat masuri drastice pentru combaterea răspandirii Covid-19 și au anunțat sistarea temporară a activității centrelor comerciale. În România, mall-urile sunt încă deschise, însă magazinele sunt goale (vânzări de 10% fata de perioada precedenta a anului trecut).

Reducerea programului la 8 ore nu ajută. Avem nevoie de măsuri în linie cu celelalte state europene, ca măsură de precauție pe fondul coronavirusului. Angajații prezenți în magazine sunt primii expuși la riscul infectării, ei fiind cei care pot intra în contact oricând cu o persoană deja infectată.

În ciuda vânzarilor slabe înregistrate în această perioadă, angajatorii din retail vor încerca să le ofere salarii angajaților în următoarele luni. Este necesar suportul statului în această situatie, plata taxelor și a impozitelor va fi imposibilă.

O măsura naturală în această pandemie globala este închiderea mall-urilor, având în vedere amenințarea COVID-19. Această masura este absolut necesară în contextual actual, dar și amânarea taxelor și a impozitelor, pentru a nu asista la zeci de insolvențe în retail și HORECA.”

Wall-Street.ro va reveni cu alte interviuri cu reprezentanții mediului de afaceri și modul în care sunt afectați de epidemia coronavirus. De altfel, aici găsiți mai multe măsuri luate de companiile din România în această situație. #coronaBIZsurvivor

Sursa foto: tartanparty/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andra Imbrea
Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri