Reprezentanții mall-urilor și cinematografelor din Capitală au declarat pentru wall-street.ro că nu vor apela la decizia de a închide centrele comerciale sau sălile de cinema, în contextul creșterii numărului de confirmări cu infecții de coronavirus la nivel de oraș, dar că au luat o serie de măsuri suplimentare de prevenire și urmăresc cu atenție situația și recomandările autorităților.

Până în prezent, un număr de 31 de persoane au fost confirmate pozitiv la nivel naţional la testul pentru coronavirus, însă dintre acestea cinci au fost declarate vindecate, potrivit Grupului de Comunicare Strategică. În acest context, activităţile publice la care participă mai mult de 1.000 de persoane, fie într-o incintă, fie în aer liber, publice sau private, sunt interzise începând de duminică până la 31 martie. Autoritățile locale pot interzice și adunări de mai mică amploare, prin hotărâri la nivel local, dar acest lucru nu s-a întâmplat încă la nivelul Capitalei.

Astfel, reprezentanții mall-urilor și cinematografelor au declarat că nu vor apela la decizia de a închide centrele comerciale sau sălile de cinema, dar că au înăsprit măsurile de precauție și de dezinfecție.

"Urmărim cu atenție situația și recomandările autorităților competențe. Punem pe primul loc siguranța clienților și angajaților noștri și am luat o serie de măsuri suplimentare de prevenire în toate centrele noastre. Câteva exemple: am instalat dispensere cu dezinfectant pentru mâini în zona întrărilor în mall, în toalete și în zona de restaurante și cafenele", au declarat reprezentanții NEPI Rockcastle, proprietarul centrelor comerciale Promenada Mall și Mega Mall.

De asemenea, în toate centrele comerciale NEPI Rockcastle spune că a fost intensificat procesul de igienizare și a crescut frecvența zilnică a utilizării dezinfectantilor. "Vizate sunt, cu precădere, spațiile puternic circulate precum: toalete, balustradele scărilor rulante, zonele de relaxare, lifturi, precum și zona restaurantelor și cafenelelor. De asemenea, toate filtrele sistemului de climatizare trec printr-un proces de înlocuire, în timp ce fiecare centru comercial este aerisit în mod natural periodic".

Și la Veranda Mall s-a apelat la "suplimentarea personalului firmei de curățenie și implementarea unor măsuri de curățenie suplimentare, precum instalarea unor dispensere cu dezinfectant lângă toate intrările și toaletele, monitorizarea mult mai frecventă a curățeniei în toate spațiile comune, dezinfecția mult mai frecventă în toate spațiile comune, dezinfectarea continuă a tuturor suprafețelor de contact cu risc crescut (mânere, balustrade, butoanele lifturilor ș.a.)".

De asemenea, proprietarul mall-ului din zona Obor din Capitală, Professional Imo Partners, arată că centrul comercial a încheiat din timp și "un parteneriat cu o firmă de transport pentru a se asigura că toți angajații care nu dețin sau nu folosesc o mașină personală pentru deplasările la și de la birou evită transportul în comun".

Cinemax merge cu 50% din capacitatea salilor de cinema

Similar, reprezentanții Cinemax au declarat că "am discutat intern și momentan nu ne propunem să închidem vreun cinematograf. Dar, că măsuri de precauție tot ceea ce înseamnă sterilizare, decontaminare, dezinfecție se face în mod dublu de cât era înainte pentru a respecta măsurile care au fost impuse pentru spațiile publice. Am suplimentat, ca urmare, stocul de soluții de dezinfectare, dar și numărul de oameni care se ocupă de curățenia fiecărei săli".

Aceștia adaugă faptul că Cinemx este în legătură și comunicare permanentă cu DSP (Direcția de Sănătate Publică București) și au plasat materiale informative pentru clienți la casierii, pe hol și la baie, unde au distribuit recipiente cu dezinfectant. "O măsură proactivă pe care CINEMAX o va lua zilele următoare este de a limita capacitatea fiecărei săli de cinema la maximum 50% din capacitatea totală pentru a elimina concentrația mare de oameni într-un singur spațiu, lăsând între rânduri unul neocupat".

Până acum, "nivelul de bilete vândute a fost același" și "considerăm că nu există motive de panică în acest moment, dacă autoritățile iau toate măsurile de precauție și aplicăm de asemenea procedurile de sterilizare și curățare a tuturor suprafețelor cu dezinfectanți", au mai spus reprezentanții Cinemax.

NEPI: Magazinele își desfășoară activitatea după programul normal

"În acest moment magazinele își desfășoară activitatea după programul normal, dar sunt impuse niște condiții mai stricte de igienă, precum folosirea mai frecventă a dezinfectanților, alături de recomandarea de a evita folosirea banilor cash, care pot fi purtători de microbi. La nivel mondial sunt câteva exemple de centre comerciale care au impus restricții legate de numărul de persoane care se află în același timp în interior, la recomandarea autorităților competențe. Evoluția acestei probleme este în continuare imprevizibilă, dar avem încredere că autoritățile competențe vor găsi soluții rapide și eficiente pentru a opri răspândirea virusului și pentru a asigura buna funcționare la nivelul fiecărei industrii", mai arată proprietarul Promenada Mall și Mega Mall.

Monitorizăm constant și traficul din mall-uri, dar este prea devreme pentru a putea trage o concluzie. Dacă autoritățile locale ajung la concluzia că este nevoie să mențină măsurile restrictive este posibil să apară efecte și asupra traficului. Cu toate acestea, pentru a asigura un climat sigur pentru clienții noștri, am amânat evenimentele pe care le aveam planificate în incinta centrelor comerciale.

În concluzie, "este posibil să vedem un impact asupra mai multor zone de retail, însă în acest moment este prematur să ajungem la o concluzie legată de impactul asupra veniturilor chiriașilor noștri. Pe măsura ce numărul cazurilor de persoane infectate cu Covid-19 va scădea și activitatea va fi reluată la parametri normali, va putea fi analizat obiectiv impactul asupra fiecărui business", au mai spus reprezentanții NEPI Rockcastle.

Sursa foto: FamVeld / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri