„Cred mult în energia care se creează față în față”, îmi spune Lucia în timp ce îmi întorceam privirea spre ea, de la pereții pe care erau desenați baloane colorate. La 14 ani le-a spus părinților ei că tehnololgia avea să schimbe lumea, deși poate societatea românească era însă departe de a îmbrățișa astfel de schimbări.

Eu voiam să cunosc lumea toată, în afara cărților și în afara discuțiilor lungi pe care le aveam cu tatăl meu. Am fost un copil foarte pasionat de chimie și mergeam la olimpiada națională. Ei bine, nu prea se pupa ce vedeam eu pe geamul laboratorului de chimie în care petreceam toată ziua. M-am gândit că ar fi frumos să fac ceva care îmbină cercetarea cu biotehnologia și informatica. Și uite așa am ajuns să urmez cursurile facultății de informatică. Cred că cine sunt azi se datorează întregii călătorii. Nu cred că sunt într-o etapă și am ajuns aici și gata. E o continuă devenire”, își amintește Lucia, într-un dialog cu wall-street.ro.

Cu ocazia începutului primăverii wall-street.ro și-a propus să stea de vorbă cu cât mai multe femei din zona de business, pentru a descoperi viziunea feminină asupra mediului de afaceri, a modului în care își conduc afacerile și ce le motivează.

Pasiunea pentru chimie a rămas, însă pentru Lucia posibilitatea de a-și aduce un aport mai mare în acest domeniu nu s-a întrezărit. De industria IT s-a atașat însă mai mult decât credea, suficient de mult încât să devină un mod de viață la care visa.

Lucia Stoicescu a absolvit Informatica la Universitatea din Craiova, apoi a urmat un master în baze de date la Universitatea din București. Parcursul educațional a dus-o însă și mai departe, către un Executive MBA româno-canadian. Lucrează în industria de software din 2005, iar experiența sa profesională acoperă zona de operațiuni, de project și programme management, de risc management, de îmbunătățire de procese (process improvement).

Citește și: Melania Pop, IWF: Femeile din business sunt mai tranșante, cu bărbații este mai ușor de negociat

La mindit.io, companie românească specializată în dezvoltarea de software, Lucia a ajuns în 2017, la doi ani după ce Irina Arsene punea bazele afacerii. Pe plan local, dezvoltatorul de software are birouri deschise în Bucureşti, Iaşi, Sibiu şi Cluj.

Ne-am cunoscut în urmă cu 12 ani. Am lucrat anterior cu ea și cu ochii închiși dacă m-ar fi întrebat cineva cine ar fi un exemplu de model pentru mine, clar aș fi spus că ea. Continuarea visului ei a fost naturală, a fost asumată, a fost despre cum putem face mai mult bine împreună. Credem că întotdeauna putem face mai bine, că avem încontinuu de învățat. E foarte bine că vrem să construim pentru oameni, iar asta s-a văzut în cifre. În șapte ani, mindit.io a ajuns să aibă birouri în țară, să treacă la o creștere exponențială. Doar în cifre, de la an la an a înregistrat o creștere de 40%.

Lucia Stoicescu, co-CEO mindit.io

Lucia StoicescuSursa foto: LinkedIn/ Lucia Stoicescu

Business-ul nu este despre prezență fizică, ci despre calitatea relațiilor

mindit.io are în prezent peste 180 de ingineri software, cu un nivel ridicat de expertiză în peste 50 de tehnologii, cu proiecte atât pentru clienți din Europa de Vest, cât și pentru SUA, un teritoriu „câștigat” de companie odată cu venirea pandemiei. Compania fondată de Irina Arsene oferă suport pentru industrii diverse, de la retail, fintech & wealth management, healthcare, banking și până la foodtech.

Pandemia a fost o lecție extraordinară. Ne-a demonstrat că liderii care s-au adaptat și care au înțeles ce se întâmplă și care au creat o echipă puternică sunt cei care au rămas. Businessul nu e despre prezență fizică, despre birouri, despre produse și servicii, ci despre cine ești, cum îți alegi lucrurile și calitatea relațiilor. Noi am și fost într-o industrie favorizată dacă pot spune așa. În pandemie, în primele luni, stăteam împreuna cu clienții noștri și construiam împreună. Nici noi, nici ei nu fusesem pregătiți, nu aveam planuri pe masă.

Lucia Stoicescu, co-CEO mindit.io

Unul dintre cele mai interesante proiectele ale mindit.io în 2021 constă în dezvoltarea unei soluții pentru Planteneers, unul dintre cei mai importanți jucători din industria produselor alimentare vegane, ce a inovat în zona de tehnologie de înlocuire a hranei din surse animale cu alternative alimentare pe bază de plante. Organizația oferă companiilor toate materiile prime și cunoștințele tehnice necesare pentru a aduce produsul pe rafturi.

Lucia este și mamă a doi copii, așa că zilele sale nu sunt niciodată la fel. Nu-i ușor să îmbini cele două roluri, ne spune ea, motiv pentru care am întrebat-o cum procedează atunci când se află într-un impas și simte cum claritatea în scapă printre degete. Fără să se gândească, îmi spune cu o singuranță reconfortantă în ochi și pe buze: „Te întrebi ce e important”.

Acestea nu sunt, însă singurele roluri pe care Lucia Stoicescu pe care. Co-CEO-ul mindit.io este și ambasador în cadrul WomenTech Network.

„E o asociație al cărei scop e oferirea de suport și învățare pentru femei. Cu noi a rezonat destul de bine și am ales să ne implicăm pentru că rezonează cu viziunea noastră. Viziunea noastră e „a kind comunity”(n.red. „o comunitate blândă”) care își dorește să aibă un impact asupra lumii de IT, de outsourcing globale”, a mai precizat Lucia Stoicescu.