Unul dintre cei mai relevanți oameni de afaceri din țară, Enayati recunoaște că pierderea unui business nu este ușor de suportat pentru niciun antreprenor, cu atât mai mult dacă ești mic și la început de drum.

”Eșecul în afaceri vine sub mai multe forme. Sunt businessuri care merg bine după zeci de ani de trudă, cum a fost primul spital Regina Maria înființat de mine, în cazul căruia profitul a venit după zece ani. Aici a fost nevoie de răbdare...Dar sunt și afaceri în care investești doi-trei ani și la care trebuie să renunți, pentru că nu există viitor. Să pierzi o afacere e ca și cum ai lăsa un om drag să moară, deoarece suferința devine prea dificil de suportat”, povestește antreprenorul în Sănătate.

Enayati spune că răbdarea este unul dintre atuurile unui antreprenor, însoțită de experiență.

”Nu ar trebui să te implici în afaceri dacă nu ai puțină experiență. Fie că ai văzut la părinți, fie că ai făcut anumite studii, fie că ai mai avut alte afaceri, a fi antreprenor necesită cunoștințe solide pentru managerierea unui business”, a precizat acesta.

Afacere mică, pierdere mare

Am fi tentați să credem că o afacere mică e mai ușor de controlat. Ei bine, Wargha contrazice acest gând și își amintește de primul său cabinet, în care ”nu știam ce să mai fac să fac oamenii să intre și pe ușa mea”.

”Cu cât o afacere este mai mică, cu atât stresul și pierderile sunt mai mari. Când o afacere este mare, lucrurile nu mai depind doar de tine, iar pierderile suferite nu vor fi atât de puternic resimțite”, spune Wargha, care face din nou apel la experiență.

În acest sens, tot el este cel care susține că 70% dintre antreprenorii din România câștigă mult mai puțin din propriile afaceri decât dacă ar lucra dintr-o multinațională.

”Abia după 15 ani am învățat ce înseamnă antreprenoriat, iar după 20 de afaceri și investiții, bebelușul stătea pe picioarele lui”, mai spune Wargha, mândru de colosul medical pe care îl deține.

Medicina, o misiune, nu un bancomat

Pasionat de alergat, înot și muzică, afacerile deținute de Wargha Enayati se concentrează în jurul domeniului medical (Enayati Medical City, Docbook sau Fundația Regina Maria, policlinicile sociale). Iar Wargha însuși se declară îndrăgostit de medicină și de menirea ei.

”Medicina e o profesie nobilă, iar mulți medici nu mai sunt conștienți de asta. Au uitat de misiunea lor și s-au îndreptat spre partea bănoasă a acestei profesii”, a mai spus antreprenorul.

Dacă vrei să afli mai multe informații despre prevenție și segmentele cheie în care sunt necesare investițiile în Sănătate, înscrie-te AICI, la cea de-a cincea ediție a conferinței Future Healthcare, organizată de wall-street.ro.

În plus, Wargha insistă că este dezamăgit de faptul că celelalte rețele private de sănătate nu au reușit să construiască un spital mare de la zero.

”România are nevoie de spitale cu 300-400 de paturi. Din păcate, nu văd vreo evoluție a sistemului de sănătate românesc în următorii ani. Tot ceea ce văd e doar o consolidare a ceea ce avem deja, iar cei mai mari îi ”înghit” pe cei mai mici. Sunt cumpărate clinici mai mici sau mari, la nivel național”, a comentat Wargha.

Imperiul Leilor, cu și despre afaceri

Recent implicat în emisiunea Imperiul Leilor, difuzată la Pro TV, Wargha a declarat că s-a lăsat convins din prima. Antreprenorul a precizat că „e ciudat” ca un medic care profesează, așa cum este și cazul său, să apară la un astfel de show televizat.

”Am acceptat gândindu-mă că pot învăța antreprenorii să facă din businessurile lor o cauză socială. Un adevărat leu știe să îmbine profitabilitatea cu mijloace prin care lumea poate fi îmbunătățită”, a explicat fondatorul Enayati Medical City, dispus să investească între 10.000 și 1 milion de euro într-o afacere.

Află mai multe despre ceea ce îl motivează pe Wargha Enayati zi de zi, dar și despre domeniile în care e bine să investim în prezent din interviul de mai jos:

Sursa foto: Wargha Enayati/ Facebook