”Investițiile la Bursă au fost, sunt și vor rămâne un maraton, nu o cursă de 100 de metri/garduri. Cu toții sperăm la o evoluție ascendentă a indicilor de la București și în anul 2022, iar această evoluție nu poate fi generată decât de un context investițional favorabil. Cred că bursa locală pleacă la începutul unui nou an într-o situație favorabilă, cu o vizibilitate îmbunătățită față de anii anteriori, context ce trebuie maximizat pe cât de mult posibil”, a declarat reprezentantul NN Investment Partners, companie care administrează fonduri de investiții cu o avere totală de 2,8 mld. lei.

Anul acesta, numărul românilor care își plasează banii în fonduri de investiții a urcat cu aproximativ 100.000, la un total de 532.000.

”Aș menționa ca un punct forte al anului 2021 creșterea importantă a numărului de investitori în fondurile de acțiuni, evoluție ce va constitui o fundație importantă pentru evoluția pieței de asset management în anii următori.Anul 2021 a fost unul bun, în ciuda unui ultim trimestru ce a fost marcat de un nivel de volatilitate ridicată. Piața de acțiuni locală a fost supriza plăcută a anului, iar în zona negativă nu putem ignora evoluția descendentă a pieței de obligațiuni românești”, menționează Milan Prușan.

Românii care aleg să investească în fonduri mutuale aleg adesea fondurile de obligațiuni, mult mai puțin riscant decât cele de acțiuni, dar totodată și cu randamente mult mai mici.
Mai exact, la finalul lui octombrie 2021, fondurile de obligațiuni și instrumente cu venit fix aveau 260.000 de investitori, în vreme ce fondurile de acțiuni aveau 88.000 de investitori

”Este de menționat piața obligațiunilor românești , în ciuda unui an calendaristic cu performanță negativă, beneficiază la începutul noului an de un context ce o face din ce în ce mai atractivă pentru investitorii locali, și chiar pentru cei internaționali, care sunt într-o permanentă căutare a instrumentelor cu venit fix ce pot genera randamente convingătoare”, a mai adăugat Milan Prușan.

Reprezentantul NN Investment Partners recomandă în final păstrarea unei abordări investiționale pe termen lung, și nu încercarea “unui sprint” conjunctural către piața de acțiuni, privită ca un refugiu împotriva evoluției inflației.

”Piața de acțiuni își păstrează caracterul volatil și riscant pentru abordările speculative, iar profilul de risc abordat la nivel de portofoliu individual ar trebui asumat de toți investitorii”, concluzionează Prușan.

Sursa foto: Milan prusan / LinkedIn