Mediul de afaceri din România este instabil, fără o viziune pe termen lung, pentru că la nivel politic se acționează pompieristic, cu promisiuni fără fond și de multe ori fără fundament care să le susțină, apreciază antreprenorul Alexandru Printz, co-fondator al companiei de consultanță imobiliară Mr. Exclusivitate, în cadrul unui interviu acordat Wall-Street.ro, pentru proiectul editorial "Alegeri locale 2020: promisiuni versus așteptări".

În opinia sa, perioada așteptărilor electorale ar trebui să ia sfârșit și să înceapă cea a implicării oamenilor politici, în condițiile în care deși din patru în patru ani mediul de afaceri solicită proiecte, investiții și sprijin pentru antreprenori, realitatea a arată că promisiunile rareori au fost susținute de fapte.

"Este nevoie de predictibilitate. De un plan care să fie perpetuat de la un guvern la altul, de o programă clară care să creeze viziune pe termen lung, pe care antreprenorii să o înțeleagă și să genereze coerență. Fără un astfel de plan, degeaba enumerăm așteptări, deoarece fiecare guvern va avea propriile priorități, deseori diferite de ale predecesorilor", spune Alexandru Printz (foto).

El adaugă faptul că planul trebuie să conțină măsuri de redresare a afacerilor afectate actualmente de pandemie, măsuri de susținere a start-up-urilor pe termen lung cu dobânzi subvenționate și politici de aprobare eficientizate, programe care să sprijine inovația și să dezvolte spritiul antreprenorial în tineri, nu să le activeze dorința de a pleca peste hotare.

Cel mai clar exemplu de incompetență sau neputință este metroul din Drumul Taberei. Un perpetuu carusel de promisiuni, termene depășite și amânări.

Întrebat pe ce priorități ar pune accentul, Alexandru Printz a subliniat, de altfel, ca mulți alții, importanța autostrăzilor, fiind nu doar un subiect sensibil, ci un capitol care ar avea un impact pozitiv multe alte domenii, respectiv turism, transport, logistică.

"În domeniul construcțiilor aș insista pe un control mai strict al calității construcțiilor noi, pe respectarea planurilor de urbanism și pe reabilitarea accelerată a clădirilor de patrimoniu. Aș acorda totodată un focus deosebit domeniului de birouri, puternic afectat de pandemie, unde aș implementa facilitatea de relocare personal, și măsuri de stimulare și susținere a antreprenorilor din domeniu și a planurilor de dezvoltare pe termen lung", spune co-fondatorul companiei de consultanță imobiliară Mr. Exclusivitate.

În domeniul transportului, aș eficientiza aparatul birocratic centralizat și aș apela la profesioniști în managementul proiectelor de infrastructură. Cel mai clar exemplu de incompetență sau neputință este metroul din Drumul Taberei. Un perpetuu carusel de promisiuni, termene depășite și amânări.

De asemenea, antreprenorul spune că ar trebui insistat pe informatizarea aparatului de colectare al statului, unde actualele sisteme online sunt depășite. "Cei care au depus declarațiile online, sunt sigur că mă înțeleg".

Ce așteptări au totuși antreprenorii români, în contextul pandemiei?

"Claritate și predictibilitate. Tot acest bâlci politic, măsuri pornite și nefinalizate, aparat birocratic centralizat, pasarea responsabilităților și promovarea incompetenței în poziții cheie manageriale, nu stimulează antreprenorii, dimpotrivă", spune Alexandru Printz.

El adaugă că își dorește profesioniști competenți în funcții de conducere, selectați după criterii clare de companii terțe de recrutare personal.

"Vreau un plan de măsuri de stimulare a mediului antreprenorial întocmite ca un plan pe 20 de ani, cu obligativitatea de a fi preluate de la o guvernare la alta și întocmite împreună cu toate partidele politice și reprezentanți ai mediului antreprenorial", conchide co-fondatorul Mr. Exclusivitate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri