Radu Mihaiu este candidatul susţinut de Alianţa USR-PLUS și PNL la Primăria Sectorului 2. Este IT-ist de profesie, deține o firmă de dezvoltare software, a fost secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene și a decis să intre în politică în urma tragediei de la Colectiv. wall-street.ro a discutat cu acesta, în cadrul proiectului editorial „Alegeri locale 2020: promisiuni versus așteptări”, despre ceea ce are în plan să facă în Sectorul 2, dar și despre măsurile economice care trebuie luate pentru a susține mediul de afaceri.

Wall-Street: De când ești în politică și de ce ai ales să te implici politic?

Radu Mihaiu: Am decis că vreau să mă implic mai mult în 30 octombrie 2015 - în noaptea Colectiv. Am realizat atunci că indiferent cât de bine îmi va merge financiar, deciziile politice îmi vor afecta viața într-un mod care poate deveni decisiv. M-am gândit la familia mea, la faptul că nu vreau ca fetița mea (pe atunci aveam un singur copil, acum am doi) să trăiască într-o țară care permite evenimente precum Colectiv.

Am decis atunci că voi face mai mult pentru viața politică decât să particip la demonstrații împotriva Guvernului.

În mai 2016 am fost chemat să ajut la Ministerul Fondurilor Europene și m-am dus cu multă bună credință și dorință de schimbare. După două luni de muncă, am primit atribuții suplimentare și am fost numit secretar de stat. Am realizat atunci mai multe obiective de care sunt mândru: transparentizarea contractelor cu fonduri europene, salvarea, pe ultima sută de metri, a 50 de milioane de euro pentru persoanele defavorizate, precum și, împreună cu echipa de acolo, cea mai mare absorbție de fonduri europene din istorie: peste 7 miliarde de euro. Am văzut atunci că dacă ai multă putere de muncă și dorință de schimbare lucrurile chiar pot fi îmbunătățite. Și am rămas alături de USR, unde m-am implicat în creșterea organizației, precum și în cele mai importante obiective și realizări ale partidului: Fără Penali în Funcții Publice, organizarea delegaților și monitorizarea Referendumului pentru Familie, alegerile europarlamentare și alegerile prezidențiale.

Wall-Street: Care crezi că sunt principalele probleme ale comunității din sectorul în care candidezi?

Radu Mihaiu:

  • Mizeria - dată de felul în care se face curățenia în Sectorul 2;
  • Aglomerația din trafic și de pe trotuare - dată de numărul mare de mașini raportat la numărul de locuri de parcare;
  • Lipsa spațiilor verzi.

Wall-Street: Care ar fi primele 3 măsuri economice pe care le-ai lua în caz că vei câștiga acest mandat?

Radu Mihaiu:

1. Eliminarea taxei de habitat. Această măsură va duce la reașezarea veniturilor și cheltuielilor primăriei. Pentru 2020, primăria a bugetat aproape 12% din cheltuieli pentru plata serviciului de salubrizare. Eliminarea taxei de habitat va duce la reorganizarea cheltuielilor bugetare și reprioritizarea investițiilor.

2. Înființarea unui birou pentru IMM-uri și demararea unui proiect pentru ușurarea vieții startup-urilor.

3. APET.ro - înființarea unei platforme electronice pentru transparentizarea tuturor tranzacțiilor pe care le face primăria pe modelul ProZorro din Ucraina. Platforma va avea în vedere parteneriatul deschis între primărie, mediul economic si cetățeni. Va conține informații cu privire la achiziții, vânzări, închirieri de spații, alocări de locuri de parcare etc, toate într-un format deschis și transparent. Este un prim pas în direcția eliminării monopolului firmelor “de casă”, abonate la bani publici, oferind oportunități egale tuturor celor interesați. Având o astfel de platformă publică, mediul de afaceri va beneficia de transparență și predictibilitate din partea primăriei, elemente care au încurajat întotdeauna creșterea competitivității și a calității serviciilor.

Wall-Street: Una dintre principalele probleme în cazul majorității politicienilor este lipsa contactului cu realitatea "din stradă". Cât de conectat ești tu cu nevoile reale ale cetățenilor din Sectorul 2 și cum realizezi această conexiune?

Radu Mihaiu: Prin excelență USR-PLUS este partidul conectat la stradă. Am fost în stradă în toate campaniile, suntem și acum în stradă, vorbim zilnic cu oamenii.

În unele zile am și trei acțiuni diferite în stradă.

Deseori răspund mesajelor primite de la cetățeni și verific situațiile prezentate de către aceștia. Aș spune că legătura noastră cu strada este una extrem de puternică.

Wall-Street: Știu că ești IT-ist. Una dintre cele mai mari hibe ale sistemului public din România este digitalizarea. Ce planuri concrete ai în acest sens și cum ar trebui să arate, peste 4 ani, Primăria Sectorului 2 din acest punct de vedere?

Radu Mihaiu: Am vorbit puțin mai sus de APET, platforma care va permite transparenizarea tuturor tranzacțiilor în care administrația publică locală este implicată. Îmi propun, de asemenea, digitalizarea și simplificarea proceselor din primărie, astfel încât să nu mai mutăm hârtii de colo-colo, ci să transmitem documente electronice, mult mai repede și mai eficient. Există multe soluții ERP și de managementul documentelor care pot fi implementate, e nevoie doar de dorință politică pentru acest lucru.

Vreau în primărie mai puțini oameni care să mute hârtii și mai mulți care să intre în contact real cu problemele cetățeniilor.

Wall-Street: Dacă ar fi să menționezi un lucru bun pe care l-a făcut actualul primar, care ar fi acela? Dar cea mai mare greșeală, din punctul tău de vedere?

Radu Mihaiu: Cred că un lucru bun făcut de primar este renovarea unor școli din Sectorul 2. Din păcate, în 2020, această activitate practic a încetat. Pe execuția bugetară a primelor 6 luni ale anului, vedem că au fost făcute 3% din cheltuielile prognozate pentru investiții în școli. Este foarte trist, mai ales în contextul redeschiderii anului școlar în vreme de pandemie.

Cea mai mare greșeală a domnului Toader a fost că a candidat fără să-și dorească să fie primar, iar din acest motiv, imediat după ce a fost ales, a decis să ia concediu timp de un mandat, trecând pe la primărie din când în când să-și ridice salariul.

Wall-Street: Cum stai acum în sondaje și ce crezi că te poate ajuta să crești în perioada campaniei electorale?

Radu Mihaiu: În acest moment sunt pe primul loc în sondaje, cu precădere datorită votului politic. Sunt candidatul propus de viitoarea majoritate din consiliul local (USR-PLUS și PNL au împreună 60%), și asta contează. Ceea ce pot îmbunătăți în acest moment este notorietatea - voi munci, cu toate instrumentele pe care le am la dispoziție, să cresc această notorietate, să îmi prezint proiectele și viziunea asupra dezvoltării Sectorului 2. E timpul schimbării, vă aștept pe toți la vot pe 27 septembrie!

Sursa foto: Agerpres foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Roxana Grosu
Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Setari Cookie-uri