Dan Dobre, în vârstă de doar 23 de ani, este candidat independent pentru Primăria Alexandria și spune că vrea să folosească candidatura ca pe o unealtă pentru a le da curaj tinerilor să facă ceea ce își doresc, oricât de nebunească este ideea. În cadrul proiectului lansat de wall-street.ro, "Alegeri locale 2020: promisiuni versus așteptări", candidatul independent a vorbit despre proiectele pe care le-a gândit pentru Alexandria.

Wall-Street: Care au fost motivele pentru care te-ai decis să candidezi la Primăria orașului Alexandria?

Dan Dobre: Și faptul că sunt din Alexandria m-a determinat să candidez. Oriunde te duci în țară și spui că ești din Alexandria toată lumea spune că 'ești de acolo de la Dragnea, de la săraci, de la hoți' și nu vreau să se mai întâmple asta. Singurul lucru care m-a făcut să candidez a fost o dorință lăuntrică, o chemare să fac ceva, chit că nu reușesc să câștig, o fac pentru că vreau să dau curaj și altor oameni să își asume ideea schimbării. Ceea ce e greu, e foarte greu când încă de mic ești îndoctrinat să știe alții mai bine decât tine, să nu pui întrebări, să nu decizi pentru tine.

Wall-Street: Ai stat de vorbă cu multe persoane în perioada precampaniei electorale. Care este starea de spirit a alegătorilor?

Dan Dobre: Atitudinea oamenilor este foarte defetistă, spun că nu se pot face schimbări. Oamenii și-au dat puterea. În ceea ce privește votul, dacă acesta mai există, ar trebui măcar să se folosească de el.

Cetățeanul de rând nici măcar nu mai iese la vot pentru că s-a săturat, nu i se mai pare absolut interesant, iar iluzia de vot liber se face doar între structurile partidelor. În Alexandria se luptă structura partidului PSD cu structura partidului PNL. Ceea ce vreau să le spun oamenilor este ca în 2016 au fost 18.000 de voturi. Deci actualul primar, în 2016, nu a luat nici măcar 30% de voturi din totalul cetățenilor. Noi dacă ieșim la vot, îi putem doborî, pentru că la noi e puterea.

Tinerii sunt triști și frustrați, au fost obligați să se rupă de acasă, unde au rădăcini

Tinerii sunt triști și frustrați. Ei trebuie să plece acasă de unde au crescut, unde au rădăcini, pe care sunt obligați să le rupă pentru că aici nu au oportunități. Dar vor să se întoarcă acasă. Oriunde ar încerca să facă ceva sunt loviți de 'nu' și de 'nu se poate'. Acesta este motivul pentru care am decis să candidez. Vreau să folosesc candidatura ca pe o unealtă să le dau curaj tinerilor să meargă pe ideea aceea aia pe care și-o doresc, să o pună în aplicare. Să spună că 'Dacă nebunul ăla a decis să candideze acolo în mijlocul PSD-ului, atunci eu de ce nu aș putea măcar să încerc să cânt în Centrul vechi', de exemplu.

Există foarte multe proiecte și structuri europene care îi pot ajuta pe tineri

Wall-Street: Care sunt primele trei priorități pe care le ai pe agendă?

Dan Dobre: Educație, sănătate și comunitate. Acestea sunt cele trei. Oamenii trebuie să știe ce oportunități au. Toți tinerii să știe că nu trebuie neapărat să facă o facultate ca să fie bine, în schimb există foarte multe proiecte și structuri europene care îi pot ajuta să își descopere vocația. Copilul nu este o găleată în care se aruncă cu informație până la refuz. El trebuie ajutat să își găsească harul și să ofere valoare. Sunt foarte multe structuri europene care oferă oportunități de studiu în cadre non-formale.

Pentru cei peste 30 de ani propun cât mai multe workshop-uri de informare despre modalități de finanțare, internshipuri, ucenicii în domenii în care și ar dori să activeze. Vreau să nu existe om în Alexandria care să nu știe ce oportunități are și apoi să nu existe om care să își dorească ceva și să nu poată.

Wall-Street: Consideri că există lucruri bune făcute de actualul primar al orașului și pe care le-ai continua dacă ai ajunge în funcția acestuia?

Dan Dobre: Dacă ne uităm strict pe statistici, oamenii sunt din ce în ce mai săraci și mai bolnavi și populația orașului scade din ce în ce mai tare. Proiectele începute nu sunt proiecte pentru oameni, sunt proiecte prin care pot să își tragă bani. De exemplu, au fost făcute zone de relaxare și socielizare. Bun, dar omul când e sărac, depresiv și nu are loc de muncă, nu îi arde să se relaxeze pentru că are întotdeauna un gând în cap care spune 'Dar eu mâine ce mănânc?' În primul rând trebuie invesitit în om, nu în infrastructură care să relaxeze omul care nu are cum să fie relaxat pentru că este sărac.

Wall-Street: Ai vorbit cu antreprenorii? Care sunt problemele pe care ei le au și la care au nevoie de soluții?

Dan Dobre: Nu am vorbit cu antreprenorii din oraș, însă marea majoritate sunt în domeniul serviciilor, nu avem nimic pe producție. Iar aceste servicii sunt bazate pe consum. Educație, sănătate, prosperitate, acestea sunt cele trei direcții pe care vreau să mă axez, dar pentru ca acestea să poată să stea în picioare avem nevoie de un lucru esențial. Să scăpăm oamenii de frica zilei de mâine. Am analizat ce înseamnă 'vreau un loc de muncă'. Este al treilea efect al unei cauze. Omul nu vrea un loc de muncă, el vrea să știe că mâine și poimâine și luna viitoare are ce să pună pe masă. În Alexandria sunt oameni foarte săraci care ar munci 8 ore pe zi pentru 1300 lei.

Acum câteva săptămâni m-am uitat pe achizițiile publice ale primăriei pe SEAP. Am luat doar achizițiile care mi s-au părut inutile. Avem garduri de 80.000 euro, mese date oamenilor, tricouri perosnalizate, toate acestea în valoare de 760.000 euro. În situația în care cu 1.000 de euro o persoană poate să își construiască o mică seră, primăria ar fi putut oferi libertatea a 765 de gospodării pentru a putea să producă lucruri, materie primă, mâncare, ceva să aibă valoare adăugată și să devină o economie mică la nivel local. Dar tu ca primărie ai ales să faci garduri și să distribui tricouri.

”Nu politicienii sunt de vină pentru locul în care a ajuns țara și pentru modul în care trăim, noi suntem”

Wall-Street: Cum ți s-a părut strategia observată la nivel de autorități pe perioada de pandemie?

Dan Dobre: Pandemia a fost o mare țeapă, mai ales pentru că starea de urgență a fost ilegală. Ești îndoctrinat de mic să asculți de autorități pentru că ei știu mai bine decât noi. Mă întreb de ce trebuie să ascultăm de niște oameni despre care nu știu dacă au intenții bune sau nu.

Wall-Street: Care este strategia pentru următoarea perioadă?

Dan Dobre: Îi dau tare înainte cu sânge în instalație, vorbesc cu cât mai multă lume, încerc să ajung la cât mai mulți oameni și sper că, dacă nu vin să voteze, măcar să-i zgârme în suflet pe parcursul anilor care urmează, să se trezească și să nu mai accepte lucrurile care se întâmplă. Pentru că nu politicienii sunt de vină pentru țară, pentru locul în care a ajuns țara și pentru modul în care trăim, noi suntem de vină, pentru că le-am dat voie.

„Alegeri locale 2020: promisiuni versus așteptări” este proiectul editorial lansat de wall-street.ro, în care stăm de vorbă cu candidații la primărie din țară, pentru a afla ce promit, dar și cu antreprenorii din orașele României, pentru a scoate la iveală nevoile mediului de afaceri.

Sursa foto: Facebook / Dan Dobre

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Setari Cookie-uri