Situația generată de COVID-19 a determinat multe business-uri din sectorul medical să ia măsuri speciale. Clinicile stomatologice au fost puse în situația de a pune lacăt pe ușă sau au fost obligate să se adapteze condițiilor actuale de criză. ”Am redus timpul de lucru și ne descurcăm cu o treime din angajați”, spune dr. Lorelei Nassar, fondatoarea Clinicii de implantologie Dr. Nassar.

Printre măsurile pe care le-a luat Clinica de implantologie Dr. Nassar se numără spațierea pacienților, sterilizarea suprafețelor, dar și adaptarea manoperelor condițiilor de criză actuale.

”În ceea ce privește spațierea pacienților, chiar dacă sunt mult mai puțini pacienți decât erau zilele trecute, îi programăm cu jumătate de oră interval între ei. Concret, după ce un pacient își termină tratamentul, abia la jumătate de oră vine următorul client. În acest timp noi apucăm să sterilizam riguros orice ține de sala de așteptare și de cabinetul respectiv”, explică pentru wall-street.ro dr. Lorelei Nassar.

Vezi și: Coronavirus | Lidl a implementat noi măsuri pentru a-și proteja angajații și clienții și desfășoară o campanie media de informare și responsabilizare a clienților

Vezi și: Constructor cu 250 de angajați indieni: Avem în vedere trimiterea lor în șomaj tehnic dacă vom fi obligați să oprim șantierele

Potrivit medicului implantolog, sterilizarea constă în spălarea/ ștergerea suprafețelor cu dezinfectant specific, apoi schimbarea instrumentarului și utilizarea huselor sterile. Se utilizează și lampa de ultraviolete, care sterilizează atât cabinetul în sine, cât și orice suprafață pe care vine lumina. De asemenea, aceasta este folosită din când în când și în sala de așteptare, în momentul în care în cabinet este tratat pacientul.

Cu privire la manopere, medicii din clinică evită pe cât posibil efectuarea de lucrări care împrăștie salivă, sânge sau alte particule în jur - nu se folosește turbina și nu se fac detartraje.

”Din punct de vedere medical, recomandările sunt să nu se facă manopere intempestive și tratamente inutile și prelungite. Și acesta este motivul pentru care ne-am redus orele de activitate, pentru că pacienții sunt tratați selectiv, în sensul în care nu se fac lucrări ce ar putea fi făcute pe orice vreme. Se fac lucrări necesare, noninvazive și care nu implică imprăștierea a foarte multe particule în jur”, spune dr. Lorelei Nassar.

Vezi și: Coronavirus | Magazinele din mall-uri, cu excepția celor alimentare și a farmaciilor, suspendă contractele de închiriere și contractele de muncă ale angajaților

Totodată, intervențiile pacientului sunt efectuate cu instrumente dublu sterilizate. Acestea sunt sterilizate în prealabil în ambalajele lor, apoi sunt resterilizate și învelite în alt ambalaj.

”Fiecare medic poartă halat steril de sus până jos, asemănător medicilor care tratează pacienții în sălile de operații, au pantaloni și halat lung cu mânecă lungă, iar părul le este acoperit cu bonetă. Totodată, au mască, mănuși și ochelari de protecție”, mai spune dr. Lorelei Nassar. ”Pacientul este acoperit cu câmp steril. Bineînțeles, la intrare avem un aparat automat care îmbracă încălțămintea în folie transparentă, astfel încât pacientul nu poate să aducă particule de afară”.

”Distribuitorii mi-au spus să fac stoc de măști când criza era la început în China”

Din cauza COVID-19, medicul implantolog a fost nevoit să reducă timpul de lucru, de la 10-12 ore pe zi, la doar 4 ore. În măsura în care există urgențe, medicii vin și deschid clinica special.

Nu duc lipsă de măști și dezinfectanți, pentru că distribuitorii au prevenit iminenta criză încă din ianuarie, când China era sub asediu și au sugerat suplimentarea stocurilor.

”Cu toate că este o perioadă foarte dificilă, noi avem stocuri. Din fericire avem raporturi foarte bune cu distribuitorii și la un moment dat, acum vreo lună - două, înainte de a începe marea criză aici, dar era la început în China, distribuitorii noștri ne-au spus ca ar fi bine să ne facem stoc de măști.

'Veți avea nevoie cu toții', spuneau aceștia!, povestește medicul. Spune că are stoc pentru șase luni, după ce a reușit, acum câteva zile, să ia încă o dată cantități pentru trei luni de zile de acum încolo.

”Oamenilor le este frică să iasă din casă”

În prezent, este nevoită să se descurce doar cu o treime din angajați, cei mai mulți optând pentru concediu fără plată de teama noului coronavirus.

”Sunt probleme în rândul personalului din cauză că oamenilor le este frică să iasă din casă. Au refuzat să vină la locul de muncă pentru că este alarmizarea aceata exagerată în media. Au reținut îndemnul stați în casă și au intrat într-o stare de panică. Și la mine și în alte părți angajații s-au panicat și pur și simplu nu au mai venit la muncă”, explică dr. Lorelei Nassar.

Sursa foto: Image by Miguel Á. Padriñán from Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri