Cât va dura carantina? O întrebare simplă, de care totul pare să depindă în momentul de față. Fie că vorbim de un simplu pensionar sau de un analist financiar, toată lumea își pune această întrebare și totuși nimeni nu poate da un răspuns sigur. Cum văd situația experții financiari și influencerii care au participat la XTB Trading Masterclass, eveniment online dedicat traderilor și investitorilor organizat de casa de brokeraj XTB România.

La maratonul de prezentări video a XTB Trading Masterclass pot participa atât clienții existenți ai XTB România, cât și noii clienți.

Înregistrările se pot face pe site-ul companiei, unde utilizatorii se pot conecta cu un cont real sau demo. După înregistrarea în campanie, utilizatorii vor primi informațiile necesare pe email împreună cu un cont demo creat automat, gratuit, valabil 30 de zile.

Citiți în continuare cele mai importante declarații făcute de o parte din participanții la evenimentul organizat de XTB România.

Lucian Mîndruță: Birourile nu vor muri după criză. Vom țâșni ca din pușcă atunci când vom putea pleca din case

Lucian Mîndruță – editorialist media

  • Telemunca este oribilă. Acum suntem niște prizonieri în casele noastre, nu am sentimentul că productivitatea este mai mare și nu cred că oamenii care fac acum telemuncă vor rămâne la ea.
  • Cred că vom țâșni cu toții ca din pușcă din casele noastre. În primele două-trei zile (n.red. după ridicarea restricțiilor de circulație) o să dormim la slujbă, ca să uităm ce ni s-a întâmplat.
  • Nu vindeți încă acțiunile care au componentă de office space, birourile nu vor muri, ele nu sunt un loc în care mergem să muncim, sunt un loc în care luăm o pauză de la familiile noastre, ne-am lămurit acum.
  • Marele perdant al crizei este globalizarea. Țările au descoperit bursc că nu au resurse locale să se lupte cu o epidemie care le macină populația. Companiile au descoperit că lanțurile globale de aprovizionare pot fi blocate extrem de ușor de o singură rotiță.
  • Cred că după această criză va exista o mișcare consumer level de căutare a unei alternative la China, de respingere instinctivă, cel puțin în zone cheie, de healthcare sau tehnologie.

Bogdan Maioreanu: În acest moment se pun în balanță viețile unor oameni și sănătatea financiară a țării

Bogdan Maioreanu - managing partner CAT Management & Consulting Services

  • Știrile sunt cele care mișcă piața în această perioadă. Frica și lăcomia sunt doar rezultatul știrilor. Toată piața este atentă la ce spun băncile centrale și la ce spun guvernele. Știrile pot induce cele două sentimente.
  • Problema piețelor acum este că nimeni nu știe ce se va întâmplă în continuare, pentru că ceea ce trăim acum nu s-a mai întâmplat niciodată.
  • Bursele au reacționat negativ la tăierea agresivă a dobânzilor de către băncile centrale din intreaga lume, însă nu din cauza tăierilor în sine, ci pentru că această manevră a băncilor centrale a fost percepută ca o acțiune de panică.
  • În acest moment se pun în balanță viețile unor oameni și sănătatea financiară a țării. Ce să alegi din aceste două lucruri, cinstit, nu știu.
  • În următoarele 3 luni probabil vom trece peste valul principal al pandemiei, se vor relua activitățile comerciale, vom asista la câteva falimente de firme mari care ard cash.
  • Vom trece printr-o recesiune globală, de tip V, cu o scădere bruscă și o revenire bruscă. Nu mă aștept la apariția unui vaccin sau a unui tratement în următoarele 3 luni, dar durata recesiunii va depinde de acest lucru.
  • Prețul petrolului va crește odată cu reluarea activității economice.
  • Cred cu tărie că, mai ales într-un orizont de timp apropiat, comportamentul investitorilor și al oamenilor se va schimba. Oamenii vor fi mult mai atenți la lucrurile pe care își cheltuiesc banii.

Laurențiu Mihai: Totul depinde de SUA și momentul în care numărul de infectați începe să scadă

Laurențiu Mihai - blogger de educație financiară

  • Personal, cred că efectele virusului se vor diminua în câteva luni și vom reveni încet, încet la normal. Economia va reveni însă mai greu, iar în România joburile vor fi mai puține; probabil câteva sute de mii de joburi vor dispărea.
  • Cred că încă nu ne aflăm în momentul potrivit pentru a investi deoarece piețele vor mai scădea. Totul depinde de SUA și de momentul în care numărul de infectați va începe să scadă.
  • Mă aștept la scăderi pe burse, cu suișuri și coborâșuri; aurul va crește.
  • Nu recomand amânarea ratelor atât timp cât veniturile tale au rămas în bună parte aceleași.
  • Realizarea și menținerea unui buget personal este mai importantă ca oricând în această perioadă. Cheltuielile care nu sunt necesare trebuie eliminate.
  • Arată că eșți o persoană importantă în firma unde lucrezi pentru a-ti menține jobul în această perioadă.

Răzvan Topa: Vreți o stare de calm? Diversificați investițiile!

Răzvan Topa - account manager în cadrul XTB România

  • Diversificarea portofoliului este cel mai important aspect atunci când se dorește diminuarea riscurilor și se dorește a avea o stare de calm / fără griji.
  • Din punct de vedere informațional, investitorii trebuie să aibă în vedere o înțelegere corectă și în profunzime a riscurilor și a raportului risc/randament asociat fiecărui tip de investiție.
  • Din punct de vedere tehnologic, investitorii trebuie să poată accesa instrumentele potrivite și mediul de tranzacționare potrivit care să ofere acceseul la piețe variate permițând diversificarea, cât și instrumente de analiză complexe într-un mediu de siguranță și reglementare.

Luca Dezmir: Semnale de sell pe criptomonede, dar schimbarea de trend este posibilă

Luca Dezmir - fondatorul blogului de educație financiară Milionarul Mioritic

  • În sectorul criptomonedelor situația nu este clară; există semnale de sell și strong sell pe majoritatea monedelor, însă o schimbare de trend (n.red. revenire) este posibilă.
  • Evenimentul de halving al bitcoin (n.red înjumătățirea sumei cu care sunt răsplătiți cei care minează un bloc bitcoin) îi pune pe mineri într-o situație dificilă deoarece vor primi bani mai puțini ca răsplată, iar pe deasupra prețul bitcoin este în scădere.
  • În momentul de față, valoarea de break-even pentru minatul bitcoin este de circa 8.000 de dolari. După halving, se estimează că valoarea va fi de circa 17.500 de dolari.
  • Nu se poate spune că în următoarea perioada va exista o “moarte” a bitcoin din cauză că minerii nu vor mai fi profitabili. Sigur vor fi anumiți mineri care vor închide, dar în niciun caz nu vom asista la o prăbușire a rețelei.

Sursa foto: XTB

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri