Board-ul Băncii Mondiale finalizează un pachet menit să atenueze povara datoriilor în timpul pandemiei de coronavirus (COVID-19), de până la 160 miliarde de dolari, pentru următoarele 15 luni, a anunţat joi preşedintele instituţiei financiare, David Malpass, citat de Reuters.

"Obiectivele sunt: scurtarea perioadei de redresare, crearea condiţiilor pentru creşterea economică, sprijinirea IMM-urilor, ajutarea protejării persoanelor sărace şi vulnerabile", a declarat Malpass după videoconferinţa liderilor G20, conform Agerpres.ro.

El a anunţat că fostul director de ţară al Băncii Mondiale pentru SUA, Carole Brookins, a murit în urma infectării cu noul coronavirus.

Luna aceasta, Banca Mondială (BM) a aprobat împrumuturi şi garanţii de 14 miliarde de dolari pentru a întări răspunsul medical la pandemie, suma fiind inclusă în cei 160 miliarde de dolari anunţaţi joi de Malpass.

Acesta a informat că instituţia are în derulare 19 proiecte care au legătură cu pandemia, în 56 de ţări, şi încurajează alte instituţii financiare internaţionale să cofinanţeze următoarele tranşe. Entităţile din grupul BM restructurează proiecte existente în 24 de ţări pentru a direcţiona fondurile către zonele unde se înregistrează urgenţe sanitare.

"Sunt în special îngrijorat de ţările sărace, dens populate, cum ar fi India, unde sistemele de sănătate slăbite au nevoie de investiţii masive. Lucrăm din greu pentru a oferi sprijin prin instrumentele noastre din sectorul public şi privat", a declarat preşedintele Băncii Mondiale.

Miercuri, Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional au cerut creditorilor bilaterali oficiali să atenueze imediat povara datoriilor celor mai sărace ţări ale lumii, care se confruntă cu consecinţele severe ale extinderii rapide a pandemiei.

Într-o declaraţie comună, instituţiile au cerut creditorilor bilaterali oficiali să suspende imediat plata datoriilor ţărilor din Asociaţia Internaţională de Dezvoltare (AID), dacă se solicită acest lucru.

Acele naţiuni, unde trăieşte un sfert din populaţia globului, iar două treimi dintre cetăţeni se află într-o sărăcie extremă, vor fi cele mai lovite de pandemie, avertizează BM şi FMI.

Suspendarea plăţii datoriilor, în conformitate cu legislaţia naţională a ţărilor creditoare, va furniza "un sentiment global de uşurare pentru ţările în curs de dezvoltare" şi va trimite un semnal puternic pieţelor financiare, susţin BM şi FMI, care au cerut liderilor G20 să sprijine demersul lor.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri