”În lunga mea carieră din domeniul medical, niciodată nu am fost martorul unei situații mai haotice, decât cea pe care o observ acum cu pandemia de coronavirus. Îmi amintește de perioadele de război pe care le-am trăit în țara mea de origine. Dezordine, confuzie, lipsă de informare, dezorientare, lipsa a liderilor, nici un semn al direcției, zvonuri, panică și multe altele”, apreciază Zahal Levy, președinte al MediHelp, cel mai mare broker de asigurări medicale din regiune.

"Așa numitul «coronavirus» este un oaspete necunoscut în viețile noastre. Cu toții suntem atenți la știri, la articole, încercând să înțelegem «Ce înseamnă acest lucru pentru copiii mei, pentru soția sau soțul meu, pentru afacerea mea, pentru mine...». Această situație reprezintă o amenințare reală la adresa economiei globale. Dar, vestea bună este că în perioada care va urma după depășirea acestei situații, care este numită de către experți «întorcerea economiei», îi va răsplăti pe cei care au trecut peste această perioadă fără să cadă pradă panicii", spune Zahal Levy (foto).

În opinia sa, pare că toți ne aflăm la bordul unui zbor cu turbulențe fără o destinație clară și fără posibilitatea de a coborî. Nu știm în ce direcție mergem sau dacă «avem măcar destul combustibil pentru a ajunge acolo».

"Încă o dată, la fel ca în atâtea alte momente, mă întristează să văd miniștri și lideri venind în emisiuni și vorbind, făcând declarații - fără ca, în fond, să spună ceva. Ar fi fost mai inteligent și mai de ajutor din partea lor să admită adevărul și să spună: «Nu știm ce să spunem...»", spune președintele MediHelp.

«Măsurile de protecție», mai degrabă o foaie de hârtie împotriva unei arme de vânătoare.

"Cu cât mai multe persoane vor intra în contact cu virusul, de-a lungul timpului, cu atât oamenii vor dezvolta imunitate împotriva sa. Acest lucru se întâmplă pentru că virusul nu se schimbă într-un ritm atât de alert cum s-a crezut inițial. Cu toate acestea, așa numitul «coronavirus» este o mutație care încă poate evolua, într-un proces continuu, iar aceasta este una dintre provocările cu care se confruntă cei care sunt aproape să creeze un vaccin eficient. Până când reușesc, faceți ceea ce sunteți îndrumați, chiar dacă «măsurile de protecție» îmi sună de parcă o pesoană ar încerca să se apere cu o foaie de hârtie împotriva unei arme de vânătoare", spune Zahal Levy.

Se poate ajunge la situația în care afecțiuni minore nu vor mai putea fi tratate.

"O poliță de asigurare privată nu ne poate apăra decât dacă sistemul public de sănătate și cel privat funcționează corespunzător. Este clar că un număr mare de cazuri de coronavirus va îngreuna și mai mult sistemul național de sănătate deja slăbit, dar acest lucru se poate întâmpla oriunde în lume. Astfel, se poate ajunge la situația în care afecțiuni minore nu vor mai putea fi tratate în instituțiile medicale publice din cauza suprasolicitării și a finanțării slabe, depășite de consecințele virusului", arată președintele Medihelp.

El adaugă faptul că deși o poliță de asigurare privată poate reprezenta o posibilă formă de protecție împotriva unui sistem național de sănătate care nu mai poate facă față, cu toate acestea, colapsul total al sistemului medical, din cauza unei pandemii precum cea de coronavirus, nu va putea fi suportat de nici un plan de asigurare administrat privat.

Totuși, "«măsurile de protecție» trebuie abordate într-o manieră rațională și de bun simț, nu într-o manieră plină de panică", conchide Zahal Levy.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri