Începând cu 11 martie, grădinițele și școlile din România au fost închise. Atât cele publice cât și cele private. În acest context, am discutat cu Dan Prediger, proprietarul grădiniței private Karin's Kids Academy, despre măsurile pe care le iau privații pentru a nu intra în faliment în următoarea perioadă.

“Norocul nostru este că facturăm trimestrial și am încasat deja până în luna iunie, însă sunt foarte multe grădinițe care facturează lunar și, foarte probabil, vor avea mari probleme. Mă aștept ca 30-40% dintre grădinițele private din România să dea faliment”, a declarat, pentru Wall-Street, Dan Prediger (foto).

Acesta a mai adăugat că mai mulți părinți au cerut returnarea unei părți din bani, având în vedere că momentan copiii nu merg la grădiniță.

“În prezent, noi scutim doar costurile cu mâncarea și consumabilele, ceea ce reprezintă sub 5% din costurile noastre lunare, de aceea nu putem promite returnarea unei părți din banii plătiți de părinți. În funcție de măsurile pe care le va lua guvernul, s-ar putea să oferim niște discount-uri la următoarele facturi, însă nu putem promite asta”, a mai spus proprietarul grădiniței bucureștene.

La grădinița lui Dan Prediger tarifele lunare sunt de 900 de euro pentru programul scurt (până la ora 13.00) și 1100 de euro pentru cel lung (până la ora 17.00).

Angajații vor primi salariul integral

Pentru că și așa este foarte dificil să găsească forță de muncă în acest domeniu, Prediger a decis ca toți angajații, 53 de persoane, să își primească salariul 100% în această perioadă în care grădinița este închisă.

“Noi și părinții le cerem mereu oamenilor să fie 100% pentru copii, așa că acum și noi ar trebui să fim 100% pentru aceștia. Îi rog și pe părinți să înțeleagă această situație și să fie solidari, doar împreună putem trece mai ușor peste criză. De săptămâna viitoare, majoritatea vor veni la muncă pentru a lucra la planificări pentru anul viitor sau amenajarea spațiilor”, a mai spus reprezentantul Karin's Kids Academy, grădiniță unde momentan sunt înscriși 153 de copii.

Șeful Karin's mai spune și că nu crede că încasările din acest an vor fi afectate de criza coronavirus, însă nu știe dacă va mai deschide încă patru noi clase, începând din toamna.

“Pentru noi nu este o problemă în caz că unii părinți decid să își retragă copiii pentru că avem o listă de așteptare cu 120 de copii și putem completa imediat. Însă, în acest moment, nu știm dacă vom respecta planul de a deschide încă patru clase din toamnă pentru că ar însemna o investiție de 360.000 de euro și nu știm cât de ușor vor mai da băncile credite pentru investiții”, a mai spus Dan Prediger.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Roxana Grosu
Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri